Više o FUE

FUE transplantacija kose je presađivanje pojedinačnih folikula dlake (Follicular Unit Extraction) podrazumijeva pojedinačno uzimanje folikula dlake sa donorske, davajuće, najčešće potiljačne regije i implantaciju folikula u regije gdje kosa nedostaje. To je najmanje invazivna metoda transplantacije kose danas dostupna u svijetu.

Veliki dio populacije oko 40% muškaraca i 20% žena iznad 45 godine starosti ima problem sa gubitkom kose. Gubitak kose, bez obzira na uzrok, može činiti ekstremno frustrirajuće stanje. Obično to teško podnose oni koje gube kosu u ranim dvadesetim.

 

Mnogobrojni su uzroci gubitka kose: androgeni, genetski, zračenje, hormonski disbalans, stres, loša prehrana, infekcija, seboreja, auto imune bolesti, djelovanje toksičnih materija, uporaba lijekova koji uzrokuju gubitak kose, starenje…

 

U 95% slučajeva muške ćelavosti razlog je preosjetljivost korijena dlake na aktivnu formu muškog spolnog hormona (DHT – dihidrotestosteron). Ovo na kraju dovodi do suženje krvnih žila i slabog dotoka hranjivih tvari. Pravilo je jednostavno, nema krvi nema života. Posljedica ovog je skraćenje anagene faze (faze rasta) i produženja telogene faze (faze odmora). Dlake se istanjuju i opadaju.

 

Dok je muška ćelavost socijalno prihvatljiva, gubitak kose u ženskoj populaciji je više traumatično iskustvo i neprihvatljivo za okolinu. Hronična androgena neuravnoteženost je glavni krivac za opadanje kose u ženskoj populaciji ali sa značenjem bolesti. Razlikuju se dva oblika: muški tip po gubitku kose sličan muškoj ćelavosti i ženski tip koji se javlja u kasnijem životnom dobu, a zahvata u početku tjeme difuzno i vremenom napreduje.

 

Cilj hirurške procedure je u tome da se FU (folicular unit) koja predstavlja prirodnu fiziološku grupaciju koja se sastoji od korijena dlake, erektornog mišića, lojne žlijezde, kolagenog tkiva, krvne žile i pripadajućeg živca transplantira na mjesto gubitka kose. U folikularnoj cjelini obično se nalaze dva korijena dlake, a može biti i jedan, tri ili rjeđe četiri ili više. Gustina FU na vlasištu mjeri se brojem folikularnih jedinica na cm² i kreće se od 90 do 120 jedinica. Pri prenosu polovine ove vrijednosti estetski rezultat je prihvatljiv.

FUE metoda predstavlja mikroskopsku transplantaciju, prilikom koje se, najmanje jedinice kose- folikularne jedinice,  izoluju pojedinačno i implantiraju u kožu glave. Rezultat je trajan i savršeno odgovara za tretman ćelavosti i prorjeđivanja kose, kako kod muškaraca tako i kod žena.

Postupak se izvodi uz pomoć posebno dizajniranog mikrohirurškog seta instrumenata koji omogućavaju najpreciznije uzimanje folikula dlake bez ožiljka i bez oštećenja okolnih folikula što je velika prednost u odnosu na sve ostale procedure. Implantiranje se takođe obavlja posebnim instrumentom kojim se dlaka mehanički i bez oštećenja ubacuje na novo mjesto. Prilikom izolacije folikularnih jedinica naročita pažnja se obraća na to da kosa pokazuje različite osobine u zavisnosti od pojedinca, od pola pa čak i od osobina različitih dijelova glave. Treba imati na umu da je i kvalitet kose različit na pojedinim dijelovima glave. Takođe, folikuli se na različitim dijelovima glave presađuju pod različitim uglovima rasta.

U toku i nakon intervencije nema bolova, a pacijenti istog dana napuštaju bolnicu. Nakon samo nekoliko dana, nemoguće je primjetiti bilo kakve promjene na regiji gdje su uzeti transplantati. Manjim, ponavljanim procedurama moguće je postepeno progustiti kosu, a ujedno postići optimalan estetski rezultat. Nakon procedure ne nosi se zavoj, niti se stavljaju konci već “rupice “sa kojih su uzeti transplantati spontano zarastaju. Formiraju se krastice koje otpadaju već nakon nekoliko dana.

Osim prednosti u odnosu na klasičnu operaciju transplantacije kose, u smislu nepostojanja ožiljaka, momentalnog oporavka, bezbolnosti, prirodnijeg izgleda kose FUE procedura omogućava i transplantaciju dlaka u regiju brade, obrva, ožiljaka, pa čak i trepavica. Takođe, ogromnu popularnost ova metoda je stekla jer omogućuje transplantaciju vlasi i kod potpune ćelavosti (uzimaju se dlake sa tijela, ali one nemaju kvalitativne karakteristike kao kosa).

FUE mikrohirurška procedura predstavlja savremeno,minimalno invazivno ,efikasno i estetski najprihvatljivije rješenje problema gubitka kose.