• Home
  • /Pitanja i Odgovori

Pitanja i Odgovori

[reveal title="Kako tijelo razvija zdravu kosu (dlake)?" open="false" color="grey-lite" el_position="first last"]

Dlaka se formira i raste unutar zaštitne ovojnice koju zovemo folikul. Prosječan čovjek ima na glavi oko 100 000 dlaka, brojka varira ovisno o boji i teksturi kose.Jedna do četiri dlake rastu iz svakog folikula. Upravo to otkriće dovelo je do razvijanja nove metode transplantacije kose FUE (Follicular Unit Extraction).

[/reveal]

[reveal title="Šta je to ciklus kose (dlake)?" open="false" color="grey-lite" el_position="first last"]

Dlaka započinje svoj ciklus anagen fazom (rast) koja traje 2-6 godina. Slijedi catagen faza (mirovanje) koja traje 2-6 tjedana i za vrijeme koje dlaka počinje ispadati iz folikula. Catagen fazu slijedi telogen faza (gubitak kose) koja traje 3-4 mjeseca i za vrijeme koje se dlaka pomiče iz područja korijena, a nova anagen dlaka se počinje formirati. Pomicanjem telogen dlake iz folikula omogućava se ponovni početak anagen faze. Mikroskopska analiza folikula dlaka različitih područja vlasišta naziva se trihogram. To je osnovna metoda analize opsega rasta ili gubitka kose. U kombinaciji s drugim medicinskim pretragama i dijagnostičkim procedurama omogućava točnu dijagnozu.

[/reveal]

[reveal title="Koliko kose dnevno ispadne?" open="false" color="grey-lite" el_position="first last"]

U prosjeku dnevno ispadne 100-150 dlaka. Srećom, većina tih dlaka ponovno naraste jer i većina folikula ostaje zdrava i intaktna.

[/reveal]

[reveal title="Šta je uzrok ispadanju kose?" open="false" color="grey-lite" el_position="first last"]

Brojni čimbenici utječu na gubitak kose: bakterije vlasišta, stres, slaba ishrana, genetski uvjetovan gubitak kose (kod muškaraca i žena), hormonalni disbalans. U brojnim slučajevima gubitak kose posljedica je kombinacije navedenih čimbenika. Genetski uvjetovan gubitak kose je najčešći (u 95% slučajeva) kod muškaraca, a također i kod velikog broja žena. Iako se gubitak kose kod muškaraca može tretirati na različite načine, zbog genetske uvjetovanosti nemoguće ga je izbjeći. Dijagnostička procedura (medicinske i dermatološke pretrage, trihogram, denzitometrija kose, itd.) esencijalna je u točnom definiranju tipa gubitka kose.

[/reveal]

[reveal title="Šta mogu očekivati za vrijeme vlastite transplantacijske procedure?" open="false" color="grey-lite" el_position="first last"]

Naš tim će brinuti o vama i učinit će sve da vam osigura potpun komfor. Moguće su pauze prema vašim potrebama, a dio zahvata ćete sigurno i prespavati. Zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom tako da cijelo vrijeme možete razgovarati s operaterima. Moguće je i da za vrijeme zahvata vidite pojedine folikule koje će se implantirati.

[/reveal]

[reveal title="Transplantacija dlaka s tijela, kako se to izvodi?" open="false" color="grey-lite" el_position="first last"]

Ako imate dobru davajuću (donor) regiju možete već sad započeti sa zahvatima i, po potrebi, nastaviti u budućnosti. Davajuća regija je područje na stražnjem dijelu i stranama glave glave (područje odabire kirurg) koje se samo malo mijenja (15%), što znači da ostaje dovoljno folikula (kose) i za buduće zahvate ako budu potrebni. (Davajuća regija obično osigurava više nego dovoljan broj dlaka i za drugi i treći zahvat.) Preporučamo i medicinske tretmane za usporavanje ili zaustavljanje ispadanja kose te za pospješenje kirurških rezultata. Ako je vaša davajuća regija znatno oštećena ranijim strip (klasičnim) kirurškim zahvatima ili imate viši stupanj gubitka kose, možemo uzeti folikule sa skoro svakog dijela tijela (leđa, prsa, ruke, noge) i implantirati ih novom FUE tehnikom. Dlake s tijela nakon transplantacije izgledaju i ponašaju se kao i kosa vlasišta. Ustanovljeno je da dlake tijela koje inače narastu samo nekoliko centimetara, nakon transplatacije na vlasište dosegnu duljinu kose. Na taj način se rješavamo neželjnih dlaka na leđima i prsima, a dobivamo ih na vlasištu gdje su poželjne.

[/reveal]

[reveal title="Kako ja mogu započeti?" open="false" color="grey-lite" el_position="first last"]

Preporučujemo da s presađivanjem kose započnete što prije kako biste ponovo postigli izgled koji će vas zadovoljiti. Naša tehnika implantacije je minimalno invazivna te su po potrebi mogući i naknadni zahvati, u bilo koje vrijeme prema vašoj želji i mogućnostima.

 

[/reveal]

[reveal title="Jesu li mikroskopska folikularna presađivanja kose uvijek uspješna?" open="false" color="grey-lite" el_position="first last"]

FUE Follicular Unit Extraction (ili FHT Follicular Hair Transplantation) metoda, kad je izvodi stručan i iskusan kirurški tim, u potpunosti je uspješna.

[/reveal]

[reveal title="Da li će izgled moje kose biti prirodan?" open="false" color="grey-lite" el_position="first last"]

FUE tehnika omogućava apsolutno prirodan izgled i nemoguće je vidjeti razliku između vaše stare i nove, transplantirane kose. Prirodno ničija kosa ne može izgledati kao u djetinjstvu, gusta i puna, no transplatirana kosa je u potpunosti zdrava i prirodnog izgleda. Čak i osobe koje imaju veća područja bez kose ovom metodom mogu bitno promijeniti izgled.

[/reveal]

[reveal title="Je li direktna implantacija kose bolna i kada ću vidjeti rast nove kose?" open="false" color="grey-lite" el_position="first last"]

Zahvat je minimalno invazivan i u potpunosti bezbolan. Pacijent može slušati muziku, gledati TV ili nešto lagano pojesti za vrijeme zahvata koji obično traje 4-6 sati. Prijevoji i zavoji nakon zahvata nisu potrebni tako da pacijent napušta kliniku izgledajući kao i prije zahvata. Rast transplatirane kose bit će vidljiv nakon otprilike 16 tjedana što ovisi o brzini formiranja kapilara oko transplatiranih folikula. Transplatirana kosa na svojoj novoj lokaciji raste prirodno do kraja života.

[/reveal]

[reveal title="Koliko je zahvata potrebno za rekonstrukciju mog vlasišta?" open="false" color="grey-lite" el_position="first last"]

Broj zahvata ovisi o veličini područja bez kose, mogućnostima davajuće regije i željama pacijenta. U želji da postignemo bolju gustoću, predlažemo dva zahvata. Uz pomoć denzitometrije, koristeći posebno dizajniranu opremu i jednostavnu matematiku, možemo u potpunosti informirati pacijenta o mogućnostima njegove davajuće regije.

[/reveal]

[reveal title="Kad je kosa presađena, postoji li ograničenje koliko može rasti?" open="false" color="grey-lite" el_position="first last"]

Transplantirana dlaka raste na jednak način na mjestu na koje je presađena kao što je rasla na mjestu s kojeg je uzeta. Znači može narasti duga. Dlaka presađena s tijela raste neko vrijeme kao i prije, ali s vremenom poprima lokalna obilježja područja na koje je presađena. To obično traje nekoliko mjeseci, ali će se sigurno dogoditi – riječ je o dokazanoj i dokumentiranoj činjenici.

[/reveal]